Broastele raioase

Cameleoni, Crocodili si Aligatori, Iguane, Serpi, Soparle, Tuatara.

Moderator: Pandy

Broastele raioase

de juicyjay » 27 Iul 2009, 14:12

Broastele raioase propriu-zise (Bufonidae) se deosebesc de cele obisnuite prin apofizele sacrale latite, in forma de secure. Majoritatea exemplarelor au corpul indesat, greoi, labele groase, de aceeasi lungime, si pielea prevazuta cu negi. In regiunile tropicale exista cateva specii deosebite, care au corpul zvelt, picioarele lungi si pielea neteda. In general, broastele raioase sunt terestre, cu exceptia perioadei cand isi depun ouale, perioada pe care si-o petrec in apa. Miscarile lor sunt lente, inoata prost si fac sarituri scurte. Cu toate acestea, sunt foarte bune sapatoare. Sunt animale nocturne, ce se hranesc cu melci, viermi, insecte, pe care le consuma in cantitati considerabile. Ca si alti batracieni, aceste broaste nu se pot lipsi un timp mai indelungat de umezeala, dar pot rezista luni si chiar ani cu hrana putina in locuri umede.

Broastele au ochii mari, insa nu vad clar prada. In schimb, detecteaza miscarea obiectelor mici, precum insectele sau limacsii, folosind niste receptori speciali, aflati pe retina si situati in fundul ochiului. In clipa in care prada se misca, broasca scoate limba lipicioasa si inghite victima.

Broasca raioasa cu burta ca focul (Bombina bombina), care vietuieste in Europa, se diferentiaza de celelalte specii prin felul in care detecteaza sunetele. Daca majoritatea broastelor poseda in organism o “ureche medie”, pentru a primi si a transmite sunetele catre organismul senzorial al urechii interne, care se afla in conexiune cu creierul, acesta asculta cu plamanii. Undele sonore calatoresc prin gura broastei si reverbereaza in plamani, aflati imediat sub piele. Apoi undele sunt transmise prin tesuturile moi la urechea interna.

In sezonul de imperechere, broastele scot niste zgomote puternice, sub forma de oracaituri; fiecare specie avand propriul “limbaj”, ceea ce face ca varietatea sunetelor sa fie foarte mare. Broscoiul patat din Australia, de ex., emite plescaituri scurte, simple, in timp de trilurile broscoiului raios al marilor campii din America de Nord dureaza cateva minute. Aceste chemari atrag femelele la imperechere. Multi broscoi le amplifica pana la 100 de ori, prin imensii saci de rezonanta, aflati in coltul falcilor. Dupa ce si-a gasit o femela, broscoiul se repede asupra ei, ramanand in spatele acesteia pana cand depunde ouale, pentru ca el sa le fertilizeze. Aceasta imbratisare poate dura chiar si o luna (este cazul broastelor din Anzi), aflandu-se in stransa legatura cu temperatura: cand este frig reactiile corpului tind sa se incetineasca, iar procesul este mai lung. In Europa, broscoiul raios comun (Bufo bufo) isi incheie, de obicei, amplexus-ul intr-o zi.

Imagine
Mare fan Garcea!:D
Imagine
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 33
Membru din: 24 Iul 2009, 09:15
Localitate: Moinesti

de delta » 27 Apr 2010, 15:06

Totu?i mai verific? odat? dac? speciile genului Bombina chiar fac parte din familia Bufonidae...
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 18
Membru din: 18 Mar 2009, 09:48

de tibor.sos » 11 Iun 2010, 17:19

1. fara suparare, broasca nu e reptila, e amfibian
2. broasca raioasa cu burta ca focul = fire bellied toad, insa denumirea in romaneste este izvorasul sau buhaiul cu burta rosie
3. izvorasul nu intra in familia broastelor raioase (Bufonidae) ci in familia izvorasilor (Bombinatoridae), cu toate ca in engleza este denumita "toad" adica "broasca raioasa" (dar la ei normal nu inseamna broasca raioasa, ci o denumire a broastelor in popor)
cu prietenie...
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 347
Membru din: 22 Dec 2006, 21:19

de ingerella-miha » 10 Sep 2011, 10:37

Stie cineva ce face broasca raioasa iarna? Adica se baga in pamant si hiberneaza sau cum trece peste iarna? Intreb pentru ca am una in beci si nu stiu ce sa fac cu ea. Ma gandeam sa o tin acolo pana la anul cand da caldura dar nu stiam ca o sa plec din tara peste putin timp. As putea sa o duc la un dig dar e cam departe si nu stiu daca o sa moara de frig la iarna. Mi-e mila de ea ca sta acolo singurica chiar daca nu duce lipsa de mancare.
Stiu ca broastele raioase nu sunt domeniul multora dintre voi da m-as bucura daca m-ati ajuta cu un sfat. Ms.
Vreau si eu broscuta meaImagine
Incearca nu sa fii un succes, ci sa fii o valoare.
(Albert Enstein)
http://www.vergari.info/varie_no_tartarughe
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 99
Membru din: 24 Aug 2011, 18:13
Localitate: Bacau

de konter » 10 Sep 2011, 10:44

hiberneaza si ele dar in mal cred.
konter
 

de Sheppard » 10 Sep 2011, 13:58

Daca ai un lac ceva prin apropiere du-o acolo. Are sansa sa se si inmulteasca si o va duce mult mai bine la lumina soarelui decat intr-o pivnita intunecata. Si da, hiberneaza si ea, asa cum a zis konter in mal sau ingropata in pamant.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ingerella-miha » 10 Sep 2011, 14:38

Pai atunci o scot din beci si o duc la digul acela cat mai este cald afara. Multumesc pt sfaturi.
Vreau si eu broscuta meaImagine
Incearca nu sa fii un succes, ci sa fii o valoare.
(Albert Enstein)
http://www.vergari.info/varie_no_tartarughe
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 99
Membru din: 24 Aug 2011, 18:13
Localitate: Bacau


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori