Dragonul gulerat (Chlamydosaurus kingii)

Cameleoni, Crocodili si Aligatori, Iguane, Serpi, Soparle, Tuatara.

Moderator: Pandy

Dragonul gulerat (Chlamydosaurus kingii)

de juicyjay » 27 Iul 2009, 14:09

Chlamydosaurus kingii (Dragonul gulerat, Agama gulerata, Soparla gulerata) face parte din familia Agamidae si este una dintre cele mai des intalnite soparle dragon din Australia. Dimensiunile acesteia ajung la 85 cm si are o greutate cuprinsa intre 800 si 900g, prezentand un corp robust, membre alungite si o coada lunga.

Caracteristica distinctiva este prezenta unui "guler" larg de piele, sustinut de cartilagii, care se extinde atunci cand soparla se simte amenintata. Acesta are dublu rol si ii foloseste atat ca modalitate de aparare, cat si in procesul de termoajustare.

Coloritul este relativ sters, in nuante de gri si maro. Gulerul este adesea colorat puternic in albastru. Atunci cand este atacata poate alerga, sustinandu-se numai pe picioarele din spate. Datorita acestui obicei, animalul mai este cunoscut si sub denumirea de “soparla bicicleta”. Atunci cand este incoltita, se intoarce cu fata spre agresor si isi deschide larg faimosul guler din jurul gatului, concomitent cu deschiderea gurii de culoare galben-roz aprinsa.

Sezonul de reproducere incepe in luna octombrie sau noiembrie si dureaza pana in februarie-martie, perioada umeda fiind cea mai indicata pentru aceasta activitate. Masculii isi folosesc gulerul intr-un fel de ritual, pentru a atrage posibile partenere. Dupa imperechere, femelele depun 4 pana la 13 oua - media este de 8 - pe care le clocesc timp de 70 de zile. Cuiburile sunt construite pe soluri granulate nisipoase, cu vegetatie rara, pentru a putea primi lumina soarelui pe parcursul intregii zile.

Soparla gulerata este o specie arboricola, care isi petrece majoritatea timpului odihnindu-se la radacina copacilor sau pe ramurile acestora. Singurele momente in care coboara sunt acelea in care se hranesc. Dragonul gulerat este insectivor si mananca, in principiu, nevertebrate de mici dimensiuni. Totusi, soparla este cunoscuta ca hranindu-se uneori si cu mamifere mici.

Chlamydosaurus kingii nu se adapteaza foarte bine in captivitate. Foarte rar isi etaleaza faimosul guler, nefiind astfel o atractie importanta pentru gradinile zoologice. Cea mai buna modalitate de a o observa este in mediul sau natural. Speranta medie de viata este de 12 ani.

Soparla gulerata s-a bucurat de faima in Japonia pentru o lunga perioada de timp, dupa care a devenit simbolul Australiei (alaturi de koala si canguri). Recunoasterea a provenit din faptul ca imaginea soparlei a fost folosita intr-un spot publicitar pentru automobile.

Imagine
Mare fan Garcea!:D
Imagine
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 33
Membru din: 24 Iul 2009, 09:15
Localitate: Moinesti

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator