Pagina 1 din 1

Pete albe pe carapace

MesajScris: 12 Sep 2019, 15:30
de Dragados
Salut, am observat ca de la un timp carapacea testoasei mele a inceput sa devina din ce in ce mai alba. M-am uitat pe net peste tot si am gasit ca problema principala si cel mai des intalnita vestita "shell rot" asa ca m-am dus la veterinar sa vad daca e ceva atat de grav cand testoasa nu avea decat cateva pete. Veterinarul a spus ca nu are nimic si ca e doar mai sensibila la apa. Cu toate acestea in ultimile saptamani carapacea ei a tot continuat sa se albeasca. Ce as putea sa fac? Mentionez ca am doua testoase, iar cea de-a doua nu are nimic, ceea ce ma face sa ma gandesc ca nu e nici vorba de vreo ciuperca. Carapacea nu se simte moale, nu e maloasa la atingere si nici nu miroase urat, doar ca are acest aspect calcarat. Am acvariu cu filtru, incalzire, apa distilata, insulita uscata si tot tacamul. Voi ce credeti ca are?
https://imge.to/i/v33wmV

Re: Pete albe pe carapace

MesajScris: 13 Sep 2019, 12:03
de Sheppard
Posibil sa fie de la duritatea apei si testoasa sa naparleasca. Astfel se infiltreaza calcar + alge sau alte mizerii intre stratul vechi de keratina si cel nou.

Eu zic doar sa o monitorizezi si sa vezi daca cad straturile superficiale de la scuturi. Atata timp cat nu apar leziuni e totul ok.

Re: Pete albe pe carapace

MesajScris: 13 Sep 2019, 15:31
de Dragados
Intr-adevar straturile pot fi decojite daca testoasa se usuca, iar stratul de dedesubt este curat. Seamana cu naparlirea ca sa zic asa, procesul, ieri am curatat-o si acum arata mai bine, insa zonele care din jurul scuturilor nu pot fi decojite. Spre surprinderea mea insa, pentru ca e prima data cand o decojesc, abia dupa decojire apare un miros destul de urat. Chiar nu stiu ce e cu ea. Astazi i-am facut sunbathing natural si planuiesc cateva saptamani cat inca mai e soare sa continui asa.

Re: Pete albe pe carapace

MesajScris: 13 Sep 2019, 22:14
de Sheppard
Nu incerca sa dai jos fortat straturile. Pot aparea leziuni grave si procese inflamatorii de care nu mai scapi. Las-o singura sa naparleasca.

Cum ai spus, expunerea la soare direct (nefiltrat prin sticla) ajuta mult la asta. Iar in interior sa aiba becul pentru incalzit si becul UVB. Alternarile din mediul umed in cel uscat vor grabi procesul.

Re: Pete albe pe carapace

MesajScris: 08 Oct 2019, 21:17
de Melly.90
Buna,același lucru se întâmplă și la broscuța mea și am observat că de când i-am pus lampa UV,se albește tot mai tare...deci speram că e doar năpârlirea!