Recomandare filtru extern

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Recomandare filtru extern

de Nlaur86 » 29 Oct 2016, 17:37

Salutare,

Sunt nou in cresterea de broscute. Am primit de curand 4 broscute din care 3 de aproximativ 3 ani si una de 9 ani.
Le-am improvizat un acvariu de 80x40x50mm cu o insula destul de mare. Volumul de apa din acvariu este de aproximativ 80-100l pana la nivelul insulei. Pe viitor vreau sa mut insula ceva mai sus, astfel incat sa ii cresc volumul de apa spre 150l.

Pentru filtrare am un filtru intern Aquael UNI 1000 de 1000l pe ora care are un compartiment cu tuburi ceramice si 2 bureti pe care il spal cam la fiecare 3-4 zile. Buretii sunt destul de plini de mizerie (in special bucati de creveti uscati), dar nu excesiv incat sa nu mai poata sa traga.
Problema este ca apa este mizerabila dupa 2-3 zile dupa schimbarea completa. Este evident vs nu face fata filtrul, motiv pentru care vreau sa trec catre un filtru extern care sa aiba o capacitate de filtrare mult mai mare.
Filtrul vreau sa il montez in combunatie cu niste plastice din acelea care se monteaza sub substrat, astfel incat sa fac tragerea de apa murdara pe fundul acvariului, iar intrarea inca nu m-am gandit pe unde sa o bag.

Va rog sa ma ajutati cu o recomandare de filtru extern care sa faca fata la nevoile mele actuale si viitoare (dupa ce mut insula) avand in vedere si marimea broscutelor. Bugetul maxim ar fi 500 lei pentru filtru.
Eu ma uitam la un JBL e901 (avand un 1501 la acvariul de pesti de care sunt foarte multumit), sau un Tetra Ex 1200.
Varianata a doua ar fi sa imi fac un filtru DIY, pentru ca deja am o pompa Jebao DCt 4000, insa mi-e teama ca este prea puternica (are reglaj, insa minimul e de 2200l/h, deci cam 1300l/h ridicat in acvariu, probabil) si nici nu am gasit vreo varianta optima de constructie... Ma uitam la filtrele in tuburi PVC de canalizare.
Filtrul va sta sub masa pe care este acvariul. Masa are o inaltime de 75cm.

Care credeti ca e varianta cea mai buna? Bugetul este batut in cuie si nu vreau sa il depasesc.

Multumesc!
 
Mesaje: 2
Membru din: 29 Oct 2016, 17:23

Re: Recomandare filtru extern

de Sheppard » 29 Oct 2016, 23:32

Salutare si bun venit pe forum!

Ar fi utile si niste poze cu testoasele si dimensiuni la carapace. Ce specie sunt? Apoi ar trebui si niste poze cu toata instalatia actuala pentru sfaturi mai tintite. Vezi si daca iti mai lipseste ceva pe langa filtru corespuznator: viewtopic.php?f=12&t=3680&hilit=afis si aici viewtopic.php?f=1&t=3659

Eu personal am experienta buna cu Tetra Ex 700 al meu. Il am de vreo 4 ani si merge si acum perfect, e silentios, fara scurgeri, doar butonul de amorsare s-a blocat si nu l-am mai reparat ca oricum nu imi e esential (il amorsez foarte usor umpland canistra pana la refuz si tragand apa cu un aspirator de picior si conectand repede furtunul la filtru). In principal il folosesc in curte la recipientele mai mici, dar iarna in casa, iar recipientul de 80L mi-l tine cristal pe toata durata iernii, cu o singura curatare a filtrului (si una sau doua testoase de mici dimensiuni sau o testoasa mai marisoara, depinde de circumstante). Deci Tetra Ex 1200, ar fi alegere buna; as zice Tetra Ex 1200+.

Ceea ce faci cu buretii, curatirea la 3 zile, e cam nasol pentru procesul de filtrare; practic omori toate coloniile de bacterii de pe bureti. Ar trebui curatati doar daca scade debitul la filtru. Pentru a evita colmatarea cu resturi alimentare, testoasele se pot hrani in alt recipient, iar dupa ce termina de mancat se vor muta inapoi. De asemenea, nu recomand hrana de pet-shop, care are valoare biologica mica si e scumpa.
Topic despre alimentatie: viewtopic.php?f=5&t=3789
Topic despre filtrare: viewtopic.php?f=4&t=9

Cu varianta DIY nu prea sunt increzator. Sunt multi acvaristi experimentati care au tot facut filtre externe singuri acasa si aproape toti se plangeau ca dupa 1-2 ani incepea sa curga pe la garnituri sau te miri pe unde si trebuia aruncat.

Eu recomand si un sterilizator UV-C la filtru, pentru un nivel si mai ridicat si idnelugat de limpezime a apei. Asta ucide algele si microorganismele daunatoare cu radiatii UV-C si se monteaza pe tubul de iesire a apei din filtru pentru efect maxim. Se poate lua separat sau vine integrat in filtru (varianta mai practica).

Deoarece filtrul tau va sta sub nivelul apei, iti trebuie automat un filtru sub presiune; alte tipuri nu o sa functioneze. Filtrele pentru interior sunt in general mult mai scumpe si slabe (in mod paradoxal) decat cele pentru iazuri, pentru exterior. De aceea, ti-as sugera sa te uiti si pe la astea, poate gasesti un model care sa iti convina. Acum am achizitionat filtrul Pontec 10 000 si imi tine 400L limpezi pe toata durata verii. Trebuie doar sa completez ce se evapora. E cam maricel pentru ce iti trebuie tie, dar e si varianta 5000.

Un site cu multe modele si preturi bune e asta: http://iazuri-acvarii.ro/ - cum spuenam, arunca o privire si peste sectiunea cu filtre pentru iazuri. Poate ai surpriza sa gasesti un filtru sub presiune puternic si mai ieftin decat unul pentru interior. Iar faptul ca il vei folosi in casa nu conteaza.

Avand in vedere ca ai 3 testoase, pe viitor, iti va trebui un spatiu adecvat, cu suprafata mare de inot. Astfel, conteaza lungimea si latimea, mai putin inaltimea apei, iar 50cm adancime ajung perfect pentru testoase mature din genul Trachemys sau Pseudemys, care depasesc 27cm lungime la carapace si 2kg la maturitate. De aceea, nu recomand acvarii pe pst de acvaterarii, pentru ca sunt scumpe, grele, fragile si dificil de intretinut. Prefer recipiente de plastic, cutii de tot soiul, iazuri prefabricate pentru interior. Sunt mult mai rpactice si pot fi amenajate cel putin la fel de frumos. Iar stresul testoaselor se reduce daca peretii nu sunt transparenti (nu se inteleg bine cu suprafetele transparente si vor tot insista sa treaca de ele). E suficient daca apa e limpede si se va vedea totul de sus.
Recomand ceva de genul pentru interior: http://www.tortoisetrust.org/articles/smpond.html

Eu mai am cutii pentru rozatoare pentru testoasele mici si mijlocii. Amenajarea e totdeauna dinamica, in functie de anotimp, chef, plantele folosite sau mancate de catre testoase. Mai jos ai o poza cu o varianta mai mare de cutie (100x50x15cm - capacul transparent e detasabil de baza albastra). Insula e DIY, din 2 placi de plexiglass de 5mm, o balama si mocheta cu airba artificiala lipita cu silicon pentru acvarii, o masca de cabluri pe post de margine, ca sa pot pune pamant pe ea si sa creasca plante. Momentan, arata asa:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine


Mentionez ca testoasele sunt de azi la hibernat si momentan tin doar cateva plante de afara in ea peste iarna, 2 melci acvatici si niste larve de insecte care si-au facut casa acolo :D Pana azi au stat 3 testoase mici in ea si vor relua domiciliul la primavara. Cum spuneam si mai sus, apa e pastrata cristal cu lunile de catre un filtru Tetra Ex 700 si un sterilizator UV-C luat de aici: https://iazz.ro/magazin/echipament-iaz/ ... -osaga-7w/

In concluzie, uita-te si peste filtrele sub presiune pentru iazuri si amenajeaza ceva cat mai mare din start, pentru ca testoasele vor creste mari si nu are sens sa schimbi totul de mai multe ori.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2845
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator
cron