Oua de broasca testoasa

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Oua de broasca testoasa

de terrapin » 19 Iul 2007, 08:41

Am si eu o pereche de broaste testoase, specia de apa europeana. Stiu ca sunt protejate de lege dar le am de 6 ani si cand le-am luat nu stiam asta.
Nu-mi recomandati sa le eliberez pentru ca sunt crescute de mici in captivitate si nu cred ca s-ar mai adapta la mediul lor natural.
Habar n-aveam pana acum daca se pot inmulti in captivitate dar anul trecut am gasit de 2 ori coji de oua, o data in apa, altadata pe uscat.
Azi dimineata m-a trezit sotul meu sa-mi arate minunea: femela facuse 7 oua in balcon.
Le-am pus in nisip dar nu stiu in ce conditii trebuie tinute ouale ca sa scoata si puiuti.
Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi...
 
Mesaje: 2
Membru din: 19 Iul 2007, 08:05
Localitate: Bucuresti

de toto_alex2rap4ever » 19 Iul 2007, 09:46

nu iti zicem sa le eliberezi mai ales daca te-ai atasat de ele...chiar daca o sa se adapteze si in mediu natural te asigur eu...aceasta specie este crescuta in captivitate si in alte tari fara a se face vre-o remarca negative.....

cat despre problema ta daca incubatia se face in mod artificial. dupa ce femela a depus ouale, acestea se vor recolta si se vor introduce in incubatoare destinate acestui scop. La manipularea oualor de broasca testoasa se va avea in vedere particularitatile structurale ale acestora, deoarece, in caza contrar, se poate compromite intreaga operatiune. Dupa cum este cunoscut, ouale de broasca testoasa sunt lipsite de salaze (cordoane de albumina care sustin galbenusul si embrionul). In cazul unor miscari necontrolate, se produce moartea embrionului, deoarece are loc scurgerea aerului embrionar si ruperea vaselor sangvine.
Pentru incubatia artificiala se pot face simple amenajari care sa permita obtinerea de noi produsi. Materialul necesar pentru construirea unui incubator este reprezentat de un mic recipient din plastic sau sticla, care sa fie dotat si cu un capac sau chiar un acvariu de dimensiuni mai mici. Se mai poate folosi o cutie din plastic in care se vor amplasa ouale, nisip bine sterilizat, un bec de 40 W sau o rezistenta electrica pentru incalzirea apei si un termometru de control.
Temperatura de incubatie asigurata prin intermediul becului este de 28-30?C, care arde circa 8-9 ore pe zi, sau se poate monta o termorezistenta elecrica de 25-30 W care sa asigure temperatura necesara. Placa de sticla care acopera acvariul asigura mentinerea unei umiditati relativ constante.
Daca seutilizeaza incubatoare cu apa, pentru broastele testoase de tipul Cistuda sau Hermann, aceasta trebuie sa fie incalzita la 30-32?C, pentru ca nisipul sa asigure temperatura de 26-28?C.
Termometrele plasate in apa si nisip ne permit sa avem permanent date precise de control pentru cele doua medii. Capacul care acopera recipientul asigura o mentinere a unei umiditati optime de 80-90% in interiorul incubatorului. Este de asemenea necesara asigurarea unor orificii in capacul sau pereii incubatorului, pentru o aerare corespunzatoare bunei dezvoltari embrionare.
Durata timpului de incubatie este variabila si dependenta atat de specie, cat si de conditiile asigurate in incubator, variind in general intre 60 si 100 zile.
Din momentul inceperii ecloziunii si pana la parasirea oului, trece o durata ce poate fi cuprinsa intre cateva ore si chiar 2-3 zile. Aceasta durata depinde de gradul de dezvoltare al viitorului produs, vigoarea acestuia si eficacitatea ciocului cornificat de care beneficiaza in acesta etapa.
La eclozare, micutele broaste mai pot prezenta inca resturi ale savului vitelin, situatie in care ele vor fi introduse in cutii sau incubatoare, pana cand acesta va fi absorbit in totalitate. Dupa depasirea acestei faze, broscutele testoase se pot transfera in acvariu - sau in alte spatii amenajate, in care se vor creste in continuare.
:oops 2 broscute testoase de florida......ALFA (ea) si TERRA (el) >:P
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 201
Membru din: 29 Ian 2007, 13:48
Localitate: Bucuresti

de terrapin » 19 Iul 2007, 14:29

Multumesc mult pentru raspuns, apreciez foarte tare informatiile mai ales ca pe internet nu am gasit mare lucru.
Ce nu m-a lamurit pe mine foarte tare e daca pana la urma trebuie sa pun ouale in nisip sau in apa.
Pentru broastele mele am separat un recipient cu nisip si unul cu apa, si le bag pe rand, in rest, acum vara le tin libere prin balcol, le place mai mult...
 
Mesaje: 2
Membru din: 19 Iul 2007, 08:05
Localitate: Bucuresti

de toto_alex2rap4ever » 19 Iul 2007, 16:29

ouale trebuie puse in nisip de preferat un recipient (vas mai maricel) plin cu nisip si acel vas tinut intr-un acvariu cu apa.....in acvariu pui un termometru,un bec de 40w si sub vasul cu nisip in care ai ouale o rezistenta electrica de 25w pentru a tine temperatura in apa de 26-28 grade....acel vas cu nisip il suspenzi ca sa nu intre apa in vasul cu nisip si sa ai si loc sa pui incalzitorul sub vas (in apa)...la acest acvariu este de preferat sa ai si un capac pentru a avea o temperatura de 28-30 grade obtinuta cu ajutorul becului care arde maxim 9 ore pe zi acvariul poate fi de ofice forma cu un gabarit de 30-40 litri....cu apa pana la nivelul vasului nu mai mult de jumatate din inaltimea acvariului....exempli daca acvariu are 40 de cm sa nu fie mai mult de 20 de centimetri inaltimea apei......iar capacul din sticla cu care trebuie acoperit acvariul asigura mentinerea unei umiditati relativ constante. fi atenta si tine sub supraveghere termometrul pentru a nu depasi temperatura mai ales in aceasta perioada....multa bafta...si sper sa auzim vesti bune...esti printre putinele persoane care ai ajuns atat de departe...mai ales cu astfel de specimene... :wink:
:oops 2 broscute testoase de florida......ALFA (ea) si TERRA (el) >:P
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 201
Membru din: 29 Ian 2007, 13:48
Localitate: Bucuresti

de Monoceros » 20 Iul 2007, 19:00

[toto_alex2rap4ever], cand folosesti copy-paste e frumos sa folosesti si ghilimele, iar la inceputul sau sfarsitul materialului sa scrii sursa.

PS: art. 2.8 din regulament :!:
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

de toto_alex2rap4ever » 20 Iul 2007, 19:35

multumesc pentru informatie...eram curios daca a fost luata in considerare sugestia mea sau nu :mrgreen:
:oops 2 broscute testoase de florida......ALFA (ea) si TERRA (el) >:P
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 201
Membru din: 29 Ian 2007, 13:48
Localitate: Bucuresti

de Sheppard » 26 Feb 2011, 01:57

Am si eu in posesie de ani buni testoase de apa europene emy orbicularis si cu tample rosii si anul asta (sper) voi fi la a 3-a generatie de oua. Am reusit acum 2 ani sa obtin din oua 5 testoase mici, insa doar 3 au supravietuit. Sunt extrem de sensibile.

Din experienta mea am observat ca ouale care sunt ingropate mai aproape de suprafata (2-3cm) au sanse mult mai mari sa eclozeze. De asemenea, nisipul in care se afla trebuie udat din cand in cand pentru a pastra un nivel de umezeala propice. Aerisirea recipientului in care se afla este la fel de importanta.

Daca imi vor depune oua si anul acesta, voi experimenta si cu alta metoda de ingropare a oualelor, in care acestea sunt lasate pe jumatate neingropate, la suprafata.

De asemenea trebuie avut in vedere sa se ingroape ouale in exact aceeasi pozitie in care au fost depuse. Nu trebuie miscate, rotite, intoarse (si recipientul in care au fost ingropate trebuie sa fie supus la un minim de miscari, si acelea line) altfel se compromite embrionul.

Cat despre cele 3 minuni care au iesit din oua, acuma inoata bine merci in cutia lor, mananca carne si cresc pe zi ce trece.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Pandy » 26 Feb 2011, 08:12

Si care a fost metoda de pana acuma care ai folosit-o in ingropare, aerisire, udare, etc. Mai multe detalii se poate?
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

de Sheppard » 26 Feb 2011, 15:38

Am confectionat un "incubator" dupa specificatiile unei carti si informatii care le-am gasit pe internet: o cutie mare in care se afla o cutie mai mica pe 4 bolovani; cutia mare umpluta cu apa; un incalzitor in apa pentru a mentine temperatura constanta, setat pe 30-32 grade Celsius; ouale au fost ingropate la diferite adancimi in cutia mica, in nisip, nisipul avand o temperatura de 29 grade Celsius (la temperatura asta se obtin aproximativ 50% masculi, 50% femele); termometre in apa si in nisip pentru a verifica temperatura; un capac (eu am facut un capac de sticla taiat la comanda ca sa verific temperatura mai usor, fara sa fiu nevoit sa il tot ridic) peste cutia mare cu gauri (pentru aerisire corespunzatoare) pentru a mentine un nivel ridicat de umiditate. In reste am mai udat nisipul pentru ca ramanea totusi destul de uscat (am turnat pur si simplu apa peste el si mai sapam in el putin sa vad cat de umed este).

Din cate am vazut eu insa, ouale care erau ingropate mai adanc nu au eclozat.

De asemenea, am citit intr-o carte ca ouale depuse tarziu pot ecloza abia in primavara, embrionul hibernand peste iarna. Asa ca ar fi indicat, in cazul in care aveti oua, sa le mai pastrati totusi preventiv pana in primavara.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Pandy » 27 Feb 2011, 08:45

Multumesc pentru raspuns.
Nivelul apei din cutia mare cat trebuie sa fie in raport cu nivelul nisipului? Acelasi nivel? Jumatate?
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori