Intrebari....Intrebari...

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Intrebari....Intrebari...

de Soreli » 31 Aug 2015, 18:21

buna ziua,
Am 2 broaste testoase de uscat....nu sunt cumparate...sunt "mostenite"
M-ar interesa ce specie sunt(sper din tot sufletul ca nu testudo hermanni)...intrebare care probabil va ramane fara raspuns ca se pare ca nu pot atasa un fisier mai mare de 256 kb....am fost la un medic veterinar cu una dintre ele si s-a uitat la ea ca la un extraterestru dar ce specie este nu a stiut sa imi spuna...
In al doilea rand....povestea lor : prima broscuta, mai mare, mai verzuie, cu carapacea mai bombata si cu un fel de tubercului (2) pe langa coada, este salvata din Delta, din curtea unui nene care dorea sa o faca...cel mai probabil "supa"....acum 47 de ani...cea de a doua broscuta, cea mai mica, mai galbena, si cu o terminatie ca un fel de unghie in varful cozii,, este salvata de pe o autostrada din Grecia....acum 31 de ani....
de atunci ambele broscute au fost in familia mea. Bineinteles ca nu am acte de provenienta si nici nu imi judec parintii ca nu le-au eliberat la data respectiva, asta este...probabil au considerat ca sunt mai in siguranta la noi in familie. Ideea este ca, in prezent , ca si in toti anii de cand sunt la noi au "locuit" la curte - la mine au un tarc de circa 20 mp (am curte mare dar si pepiniera de animale salvate - in special caini) - si in pivnita (in nisip) pe perioada de hibernare. Nu am fost cu ele la veterinar niciodata si nici nu am de gand sa ma duc atata vreme cat nu observ vreo problema la ele...nici nu stiu unde as gasi un veterinar specializat in asa ceva....injectii cu antibiotic, presupun ca stiu toti sa faca. Mananca vegetale (pe langa buruienile din curte - papadii, trifoi, etc)- sunt moarte dupa rosii, salata verde si pepene rosu - vin in mare viteza de prin cotloanele tarcului cand ma vad cu farfuria in mana. Ele ma anunta cand vor in hibernare - incep sa numai manance si cand vor sa iasa- incep sa se fataie prin pivnita. NU le place deloc apa - nici macar cand le bag pana la jumatatea carapacei si si-au facut un fel de transee unde se baga cand este foarte cald afara.
Bun...si acum vine intrebarea nr. 1, eu am mostenit broscutele de vreo 3 ani ....dupa 47 si 31 de ani ....parca nu imi vine sa le eliberez...totusi...sunt niste ani pe care le-au petrecut in captivitate si mi-e greu sa cred ca s-ar mai putea descurca in libertate....ce parere aveti ?
si
Intrebarea nr. 2 - exista vreo formula sau vreo autoritate careia m-as putea adresa sa intru in legalitate cu ele ?....ce-i drept...dovezi nu am ca sunt in captivitate de atata timp....poate doar niste poze cu mine sufland in tortul de 1 an si una din broscute langa mine.......poza facuta prin 1975...
astept pereri,
Multumesc !
 
Mesaje: 4
Membru din: 31 Aug 2015, 16:18

Re: Intrebari....Intrebari...

de Soreli » 31 Aug 2015, 18:40

incerc sa atasez o poza cu broscutele mele, daca reusesc sa atasez si daca cineva ar putea sa imi spuna ce specie sunt...as fi mai mult decat recunoscatoare
povestea si intrebarile...in mesajul anterior...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
 
Mesaje: 4
Membru din: 31 Aug 2015, 16:18

Re: Intrebari....Intrebari...

de Soreli » 31 Aug 2015, 18:47

 
Mesaje: 4
Membru din: 31 Aug 2015, 16:18

Re: Intrebari....Intrebari...

de Sheppard » 01 Sep 2015, 00:02

Salutare,

pentru inceput, identificarea speciilor: cea cu tuberculi pe langa coada, cea mai mare din cate vad in poze, e Testudo graeca. A doua, cea provenita din Grecia, cu pintenul in varful cozii, e Testudo hermanni.

Cea din delta s-ar putea elibera. Din Grecia categoric nu. E alta subspecie, nu se amesteca cu ale noastre. Din moment ce nu ai avut probleme cu ele, presupun ca sunt doua femele. Daca T. hermanni era mascul, era mai nasol si in cadrul ritualului de imperechere putea sa raneasca cealalta testoasa. T. graeca sunt mai putin violente la aceste treburi. Un alt motiv pentru care nu se tin speciile impreuna este potentialul de a genera hibrizi, daca sunt de sex opus.

Cu legalitatea nu se prea poate. Doar in cadrul proiectelor de cercetare, ONG-uri, treburi de genul, cu avize speciale.

E bine sa ai si un veterinar cu experienta pe testoase, pentru orice eventualitate. Nu stiu din ce zona esti. O lista cu cabinete veterinare recomandate e aici: viewtopic.php?f=9&t=8
Problema nu e ca nu stiu sa faca o injectie cu antibiotic, ci doza necesara, antibioticul potrivit, identificarea situatiilor care necesita tratamente invazive etc. Uneori pot face mai mult rau daca nu se pricep la reptile.

Info despre hibernare si conditiile care trebuie indeplinite gasesti aici: viewtopic.php?f=1&t=3654
Nu stiu conditiile tale (mai ales temperatura), dar poate gasesti ceva de imbunatatit, ca se apropie sezonul rece. Daca nu, cu atat mai bine.

Alimentatia buna o gasesti aici: viewtopic.php?f=6&t=2611

Renunta complet la rosii. Rosiile contin multi oxalati, care leaga calciul si il elimina din organism. De aceea nu le face bine.
Pepenele galben nu e prea bun pentru ca are mult zahar, respectiv glucide. Nu le face bine un aport asa brusc de zaharuri, chiar daca au nevoie de ele ca sursa de energie peste iarna (spre deosebire de mamifere, care isi iau resursele din grasime in timpul hibernarii, reptilele le stocheaza sub forma de glucagon). Regula general valabila pentru testoasele astea: fructele ca desert, buruienile sunt baza.
Pepenele rosu iarasi e problematic si trebuie dat cu masura. Le hidrateaza, dar continutul mare de apa are ca si consecinta un tranzit intestinal accelerat, deci alimentele vor sta mai putin in intestin, iar aportul de nutrienti va fi scazut.

Nu le place sa stea in apa, intr-adevar. Nu stiu sa inoate, deci stresul in apa e normal. Dar se pot hidrata odata-de doua ori pe saptamana, puse intr-un vas, cu apa de 1-2cm adancime, cat sa intre cu coada in ea, sa le stimuleze sa absoarba apa prin cloaca si sa elimine uratii, respectiv pasta aceea albicioasa (aia e urina lor). Dupa ce au eliminat pasta aceea se pot scoate. Se intampla rapid, in cateva minute. Apa care le ajunge la cap e mult prea adanca.

De baut, beau rar. Chiar daca nu le vezi ca fac asta, o sa o faca candva. E foarte important sa aiba un vas cu apa proaspata, tot asa putin adanca, de vreo 2cm adancime (vasele acelea de plastic care se baga sub ghivece sunt excelente) disponibila oricand, mai ales in zilele calde. Isi iau ele o parte din apa din alimentatie, dar nu ar trebui sa devina o regula. Trebuie sa si bea in mod regulat.

Ce am mai citit in descrierea e convietuirea cu cainii. Nu e deloc bine. Daca nu cunosti foarte bine toti cainii, oricand poate avea loc un atac fatal. Cred ca e cea mai frecventa cauza de deces printre detinatori si in salbaticie. Cainii ar trebui sa stea cat mai departe de ele.

Daca doresti sa nu le mai pastrezi sau nu le poti asigura conditiile necesare, le putem prelua si chiar reproduce.

Pentru orice nelamurire, nu ezita sa scrii.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Intrebari....Intrebari...

de Soreli » 01 Sep 2015, 01:55

multumesc de informatii
m-am uitat pe linkuri si : la partea cu hibernarea stau relativ bine (zic eu), de cand sunt la mine, le-am construit un fel de cutie destul de mare cu despartitor unde le-am pus nisip....la iarna o sa pun paie. Cutia este acoperita cu plasa de buzau (de frica rozatoarelor). Pivnita in care stau are temperatura constanta intre 2-6 grade, periodic le-am verificat reflexele si o sa o fac si pe viitor. S-a intamplat sa le scot mai devreme din hibernare, sa se raceasca brusc si atunci le-am bagat intr-o baie din casa, neincalzita....sa treaca mai usor de la o stare la alta.
In ceea ce priveste alimentatia....andive, spanac, varza - nici nu se uita la ele, pepene galben sau alte fructe nu le-am dat niciodata, pepene verde...mai mult coji, salata verde si recunosc...rosii....sunt asa innebunite....vin sa imi inhate si unghile cand le am facute cu rosu....> Oricum, nu am sa le mai dau, o sa trec din nou pe salata si plantele din curte. Am vazut lista si pozele plantelor si am cateva dintre ele in curte....papadiile si caprifoiul sunt cele mai apreciate. Am mai vazut ca mananca si gardul viu....un fel de vita salbatica....testoasa hermanni mai mult.....
Am vazut acea "zeama" alba dar am vazut si pipi normal iar despre poopoooo....numai vorbesc....cea mare face aproape la dimensiunea unui caine de talie mica :). Sunt firi diferite (daca pot spune asa) - Testudo hermanni nu e deloc sociabila pe cand cea mare este ff sociabila....incredibil as putea spune....uneori am impresia ca se gudura ca un catel....cand o mangai pe cap :). Am incercat sa le bag si in apa de circa 2 cm dar au fost amandoua foarte nervoase, nu stiau cum sa iasa mai repede din recipientul respectiv asa ca am presupus ca isi iau din alimente sau ce ramane pe frunze atunci cand ploua....sau cand mai pun furtunul la ele in tarc.
Nu se intalnesc cu cainii....nu fac experimente ...nici broscutele nu au cum sa ajunga la caini si nici cainii la ele.....iar treaba asta o verific in fiecare zi cand le vizitez in tarc.... tarcul e foarte bine securizat. Tarcul e facut din plasa cu piroane bagate adanc in pamant...deci nici sa sape nu au cum :)), suficient de inalt ca niciun caine sa nu il poata sari. Eu am acces la ele printr-un foisor...securizat si ala cu 2 porti :). O singura intalnire de gradul 3 a avut loc (cu hermanni) ...si nu a iesit broscuta sifonata....si-a luat-o cainele respectiv de nu si-a vazut-o....cum spuneam, hermanni nu e deloc sociabila...am fost neatenta, atunci cand le-am mutat la Bucuresti, intai am adus-o pe hermanni si pentru 5 minute am lasat-o nesupravegheata si inafara tarcului.
Nu vreau sa le dau....cred ca m-ar omora tatal meu....pana acum 3 ani au stat la Tirgu Mures dar le-am luat de acolo deoarece acolo am dus 2 caini si nu aveam posibilitatea sa le fac un tarc asa securizat. Asa ca ...intrebare....exista vreo modalitate sa aflu cam cati ani au ?! Ambele erau la aceleasi dimensiuni cand au fost gasite....si sunt curioasa :)
Cineva de la un ONG privind protectia animalelor mi-a spus ca as putea incerca sa obtin o adresa de la DSV Bucuresti (stau in Bucuresti), le pot explica ca le am de atata timp si ca as primi un fel de adeverinta ca le-as putea pastra ca animale de companie...dar sincera sa fiu...nu prea as vrea sa scarman .....am citit toate legile in vigoare +norme de aplicare si...zic eu...am inteles destul de clar ca nu am voie sa detin astfel de broscute (de aceea ma si rugam ca macar sa nu fie testudo hermanni....care mai e si pe cale de disparitie si s-au bagat multi bani pt repopulare)... Pe de alta parte...si sa o eliberez pe una dintre ele (cea din Delta) si sa o pastrez pe cealalta (din Grecia)...nu cred ca pot face....au stat departite 1 luna si niciuna dintre ele aproape nu a mancat....se cautau reciproc....si poate suna aberant dar cred ca sunt, cumva obisnuite una cu cealalta....dorm impreuna, mananca impreuna, etc...
Cam asta e...
multumesc inca o data pentru sfaturi.
PS pe hermanni o cheama "Grecoaica", cea mare e "Bubulina"....nu le-am botezat eu...asa le-am "mostenit" :))
 
Mesaje: 4
Membru din: 31 Aug 2015, 16:18

Re: Intrebari....Intrebari...

de Sheppard » 01 Sep 2015, 13:26

Si Testudo graeca e la fel de periclitata si protejata ca si T. hermanni.

Oricum, pune-le un vas cu apa sa aiba totdeauna disponibil. Si la hibernat nu le pune paie. Sunt prea tari si au fost destule cazuri in care le intrau in ochi si chiar pierdeau ochiul in urma leziunilor. Poti pune in schimb fan moale, fara bete sau alte chestii tari. Sunt la pet-shopuri pentru rozatoare. Cauta cea mai fina varianta si aia e buna. Sau poti pune tu iarba, festuca la uscat. Partea cu pet-shopul e mai simpla si rapida.

Pipi ala normal de care zici e apa de fapt. Au niste saci speciali pe langa cloaca care stocheaza apa si cand sunt stresate (spre exemplu cand le ia cineva pe sus si se invarte in toate partile), elimina apa aia, ca un fel de mecanism de aparare, ca sa fie lasate inapoi pe pamant.

Incearca sa plantezi in gradina cat mai multe buruieni pe care le mananca, din lista aceea. Astfel au totdeauna hrana proaspata disponibila si nu iti bati capul cu adus de pe camp.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori
cron