Ce testoasa sa aleg? :?

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Ce testoasa sa aleg? :?

de ane » 20 Aug 2011, 19:25

Ce fel de testoasa mi-ati recomanda sa-mi iau? De apa sau de uscat? :(_
eu as zice ca cea de uscat ar avea conditii mai prielnice pentru ca stau la curte si la mine in gradina cresc in mare parte ierburile cu care se hranesc. dar daca o sa-mi iau un a de apa am sa-i amenajez un iaz. am in plan unul cam ca acesta:
Imagine

cea de uscat, parerea mea va avea avantajele spatiului si ii voi obtine mancarea ,,gratis'', dar cea de apa va avea avantajele spatiului, dar mancarea o dezavantajeaza.(comparand avantajele testoasei de uscat cu cea de apa)
Astept cat mai multe pareri! :mrgreen:
Ultima oară modificat de ane pe 27 Aug 2011, 15:31, modificat de 2 ori în total.
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de Pandy » 20 Aug 2011, 20:25

Oricare varianta ai alege, iarna, o vei pune la hibernat?

Daca da, eu as opta pentru testoasa de uscat, daca nu, de apa.

De ce? Mirosul :)
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

de ane » 20 Aug 2011, 21:36

iarna o voi pune la hibernat, fiind un fenomen natural de ce sa ii dau peste cap ciclul? :eusa_think: dar ce conditii va trebui sa-i ofer pentru hibernat si ce conditii optime pentru un trai bun :?: la ce te referi cu mirosul? :?
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de vic » 20 Aug 2011, 21:55

Eu te-as sfatui sa iei testoase americane de apa- mai ales daca poti face un iaz. Cele de uscat sunt si mai greu de crescut corect, si ILEGALE. Nu sunt jucarii.
Nu am nici o indoiala ca ai vazut- mai ales fiind din Corabia- astfel de testoase in captivitate; nu am nici o indoiala ca te-ai putea referi la alte testoase decat cele culese din Mehedinti. Totusi, tine cont ca specia e intr-adevar "pe butuci" din cauza braconajului, cel putin la fel de mult ca si celelalte cauze. Poate pentru unii nu conteaza ce spune legea- dar aici trebuie sa vorbeasca altceva, nu frica de lege.
Poti cumpara din Germania testoase nascute in captivitate- desigur, costa mai mult decat iti va cere vreun gunoi de braconier, sau vreun binevoitor- care uita totusi ca bunavointa se face pe cheltuiala proprie, nu pe specii protejate culese gratis... costa, fiindca nu sunt gratis (cam ca la Hagi: "sa facem sa fie bine, ca sa nu fie rau")... fiindca necesita munca, grija, timp si migala. Ceea ce se fura e mult mai "ieftin"...

Parerea mea: ori de apa, ori cateva de uscat, cu acte- si nu din Ungaria, fiindca mare parte pot fi tot din Dobrogea si Mehedinti... prin intermediul unor "herpetologi" si "teraristi". De ce cateva si nu una? Fiindca nu are sens daca nu le reproduci.
Daca nu ai nici pregatire in biologie-ecologie si nici cunostintele specifice pe testoasa de uscat- si iti trebuie multe, zeci de ore de studiu- ti-o recomand in final pe Trachemys- rezistenta ca fierul, si nici nu e cazul s-o reproduci, fiindca e invaziva. E si mai interesanta ca spectacol, e si colorata, si activa, interactioneaza prompt cu oamenii- pe cand cea de uscat mai mult doarme.

Corect, hibernarea este naturala, nu optionala.

EDIT:
in casa, daca nu ai filtrare buna si mai si neglijezi schimbul de apa si faci exces de hrana, apa va incepe sa miroasa urat. Ca sa nu ai nici tu probleme de genul asta, cel mai fain ar fi sa tii testoasa in iaz de cand se termina inghetul (Martie-Aprilie) pana la inghetul serios de la sfarsitul toamnei (Noiembrie-Decembrie), apoi hibernare in lighean cu apa, la rece, intre 2-10*C. Scapi si de miros, fiindca nu vor sta deloc in spatiul locuit. In plus, un animal tinut afara este chiar "bolovan": sanatos si frumos.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

de ane » 21 Aug 2011, 12:55

si eu ma gandeam sa o tin in iaz... dar nu stiu la ce dimensiuni si cum sa il fac (sa il fac cu ciment sau daca nu cu ce altceva.. folie PVC :?:) si de hibernat, bag un ligean cu apa in pivnita si atat? cati cm. trebuie sa aiba coloana de apa din lighean? :? dar noaptea sau cand ploua unde sta, sa ii fac un fel de mini-pestera?
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de Logi » 21 Aug 2011, 14:41

In mod normal as zice cea de pamant, ca una d-aia mi-s dori eu dar cand am vazut iazul mi-am zis : frate ia una de apa !
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 185
Membru din: 30 Ian 2010, 20:32
Localitate: Ploiesti

de vic » 21 Aug 2011, 15:59

Logi, mosule, nu mai ispiti lumea :P ; trebuie descurajata pe cat se poate detinerea testoaselor de uscat- altfel decat pentru reproducere in captivitate si conservare. Si asta nu e floare la ureche!!

Ane, folia PVC fixata cu dale turnate sau lespezi naturale e extrem de simpla. Sigur, poti face si din beton, dar daca te hotarasti sa schimbi ceva in aranjarea gradinii pe ala nu mai ai cum sa-l muti. La folie- demontezi, sapi si reamenajezi.
Considera americanele ca orice testoasa de apa de la noi- sunt la fel de rezistente, sunt salbaticite cu miile in tara si ierneaza fara probleme. Nu trebuie adapost de nici un fel, doar daca ai tu considerente estetice sa le faci.
Noaptea, ploaia, frigul sunt elemente firesti, nu trebuie sa cocolosesti testoasa. Inghetul insa e altceva- asta ucide orice testoasa, cat o fi ea de nordica- si dupa primele pojghite subtiri de gheata trebuie puse la iernare protejata. In natura e altceva, animalele isi cauta loc adecvat si raman acolo ferite de inghet.
Marimea vasului de iernat depinde de talia animalului- un adult mare va putea iesi din lighean, necesitand un ciubar de mortar pentru siguranta. Cateva luni uiti de ele, doar ca trebuie sa le faci o inspectie din cand in cand- saptamanal, lunar- ca precautie.
Cu cele de uscat nu mai e asa simplu... in hibernarea naturala afara risti sa ti le devoreze vreun soricel/sobolanel venit cu familia si cu foamea in gat, prin galerii (asta da cosmar, un animal care e matur la 10-15 ani sa fie eliminat de un rahat cu reproducere pe banda...), si ramane frigiderul, care trebuie sa fie nou-nout, nu o vechitura care-ti poate congela testoasele, si dedicat DOAR lor.

Altfel, asa, dupa ureche, ca "a mea rezista, n-are nici pe dracu'!!" e egoist si jenant pentru raritatea si situatia critica a animalului... si cunosc destui care-si bat realmente joc de testoasele lor ILEGALE... si cu cat isi bat mai tare joc, cu atat sunt mai tare atasati de ele si nu le-ar ceda pentru nimic in lume. OK, s-au atasat, dar nici gand sa le ofere conditii bune, sa nu mai zic de vreo intentie constructiva la adresa speciei- pur egoism, rigid si dezgustator... fiindca, printre altele, se considera deja experti si nu au nici altceva de invatat despre ele- iti spun sigur ca e de invatat cativa ani buni, timp in care trebuie sa fii aproape obsedat de ele!! Si mai ai si dupa aia, dar numai pentru o idee generala iti trebuie cativa ani.

Cum spun americanii, "been there, seen that"... am fost implicat in asta, si am vazut multe atitudini care m-au dezgustat... printre care, cel mai scarbos, era si un animal care bantuia disperat sa caute un loc de depus intr-o curte betonata... si in acel caz, nu erau mai putin de ... SASE!!! Sase animale extrase din habitat- adulte, desigur!!- care sunt tot una cu cele calcate de masini pe sosea sau omorate cu toporul de vreun retardat, fiindca pentru specie, tot moarte vor fi... dar mandrul posesor nu avea nici o problema cu asta. Nu e emoticon poentru scuipat, ca l-as folosi...

Stai la cele americane de apa si vei avea succes si satisfactii cu ele, si asta fara sa faci ceva rau vreunei specii protejate.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

Buna

de Coddytzza » 22 Aug 2011, 10:14

Buna parerea mea este sa iti iei una de apa sunt mult mai usor de ingrijit, sau cel putin asa mi se pare mie.Cat despre iaz nu e asa greu de facut e ca si cum ai fac un dreptunghi cu dimenisunile care le vrei tu dar torni beton si daca vrei pentru decor pietre e simplu de realizat... banuiesc ca sti cum sa faci o fundatie sa torni beton etc. Eo te-as sugera sa il faci din beton pentru ca folia de Pvc in timp cedeaza din cat am inteles eu de la multa lume cu foliile tin doar 1-2 ani maxim 3 ani.
Succes

Cu stima Coddytzza ;) :D
Un baietel pe nume Coddytzza :D ;) :X
Si probabil o fetita pe nume Cita :D ;) :X
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 121
Membru din: 20 Mar 2011, 11:03
Localitate: Suceava

de ane » 22 Aug 2011, 12:38

vic, multumesc foarte mult pentru sfaturi, o sa raman la cea de apa. in legatura cu iazul pe care vreau sa il fac... cam care sa fie adancimea medie recomandata? va fi necesara filtrarea apei din acesta? :|
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de vic » 22 Aug 2011, 21:07

Ane, ca sa iti fie mai comod dar si suficient pentru testoasa, 50-60 cm ar fi de ajuns. Ar fi buna si o filtrare, dar una discreta, fara a lasa apa sa tasneasca sau sa curga vizibil, fiindca ai sanse sa se umple de alge. Algele fixate pe suport nu sunt o problema, dar cand agiti si aerezi puternic apa vor prolifera cele din masa apei=>apa verde.

Ti-as recomanda tot folie, mai groasa, din motivul de mai sus- poate odata vei dori sa schimbi ceva... si la curte intotdeauna iti vine cate un chef de rearanjat unele lucruri.

Merge si fara filtrare; eu nu am avut, si apa a trecut prin stadiul "verde", apoi s-a echilibrat spontan. Un cos, galeata perforata etc. cu o planta gen papura, trestie, stuf, va asigura o curatire a apei prin consumul de nutrienti; la fel de bine merge si nuielusa de salcie, care inradacineaza in apa si face acelasi lucru.

E mai mult de aflat, dar iti vei da singura seama ce trebuie in functie de particularitatile iazului tau- dimensiune, pozitionare fata de soare etc. In orice caz, sa nu fi tentata sa cureti mereu filtrul sau sa schimbi des apa cand nu-ti place cum arata- astfel de schimbari radicale te indeparteaza si mai mult de echilibrarea bazinului.
Succes!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

de ane » 24 Aug 2011, 12:27

vic, deci filtrarea nu este obligatorie... pe malul Dunarii, acolo la noi la faleza am vazut nise plante care cresteau pe acolo si erau foarte multe :o. merg si dinacealea? cum se face cu nuielusa de salcie si cum sa fie aceasta? :| deci sa nu mai fac si cascada?
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de Sheppard » 25 Aug 2011, 00:03

Eu personal nu am filtrare la helesteu. ma tot uitam acuma si am gasit ceva la Baumax - ma costa 774ron un kitt complet de filtrare; momentan bugetul nu imi permite si nu e chiar asa urgenta treaba.

Helesteul meu e aici: http://www.testoase.com/topic2478.html

Din ce am mai citit eu, am vazut ca e bine sa existe o mica cascada (nu cat sa deranjeze testoasele sau sa agite prea mult apa) pentru aerisirea apei si reducerea algelor.

Dupa cum zicea si vic, folia PVC poate fi usor restructurata si mutata; e si mai ieftina decat turnatul betonului. Daca se crapa/rupe/sfasie/perforeaza etc asa cum mi s-a intamplat mie, in 5min poti pune un petec lipit cu lipici special pentru folii de iaz si s-a rezolvat problema.

Plante pe marginea lacului sunt obligatorii (tufe, flori, ierburi etc); acestea vor servi si ca ascunzisuri si vor reduce stresul testoaselor care se vor simti in siguranta inconjurate de vegetatie bogata, mai inalta.

Iazul ar trebui sa fie expus soarelui cat mai mult din zi. Astfel, o orientare est-vest ar fi ideala. Trebui sa existe si locuri cu apa mica, de cativa cm, unde sa poata sta la soare, sa manance, sa doarma etc. De asemenea, trebuie sa existe cale usoara de acces din si in helesteu, bolovani orientati spre soare.

Plante acvatice nu prea o sa reziste; in helesteu nu a supravietuit la mine numai una plutitoare pana la iarna. Iar cele din recipientul pentru testoasele tinere sunt "tunse" permanent scurt sau rupte. Cel mai bine poti lua plante care cresc pe jumatate in apa sau cu radacina in apa si restul deasupra (cum e stuful).

Oricum, trebuie sa ai in vedere ca testoasele fac mizerie foarte mare si prin urmare helesteul trebuie sa ramana cat mai usor de curatat si comod pentru testoase.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2838
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ane » 25 Aug 2011, 11:15

alta ,,problema'' ar fi cate testoase sa-mi iau..... sa iau una(preferabil mascul) sau doua( aici nu stiu... pereche sau 2femele)?:?
De ce mascul?
pentru ca femelele fac oua si nefertile si nu vreau sa am complicatii (Doamne fereste) sa i se blocheze un ou sau altele. :ambulance:
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de vic » 25 Aug 2011, 11:39

Salut!

Sheppard, o cascada sau orice aerare a apei, daca bazinul e in soare- asa cum ar trebui in cazul lui Ane- favorizeaza exploziile algale, nicidecum nu le opreste. Singura problema e stabilizarea miniecosistemului avand apa clara si peretii tapetati cu alge fixate. Algele verzi din masa apei sunt neplacute, cele fixate te lasa sa vezi ce e pe fund, chiar daca sunt ca o mocheta, sau fie si ca filamente.
E inutil de facut schimbari radicale si cautat filtrari savante pentru a elimina inclusiv algele de pe suport- orice astfel de interventii vor readuce algele verzi in masa apei, doar daca nu le distrugeti cu lampa UV- ceea ce e deja mai scump, dar si inutil pentru testoase. Si in acest caz, cele fixate vor ramane, fiindca doar ce trece prin fata lampii UV este distrus, nu si organismele care doar stau in acelasi bazin cu lampa.
Tolerati deci algele fixate si nu exagerati cu racaitul si curatenia.

Ane, pentru a proteja plantele e suficient sa le plantezi in cosuri cu gura la cativa cm peste luciul apei, fie pe margine, fie in mijlocul apei. Exista acele cosulete mai mici speciale pentru plante palustre, dar poti folosi orice varianta similara, de la galeti crapate carora le poti da multe perforatii, la cosuri de hartii etc. Radacinile vor iesi afara si vor explora exteriorul, dar restul plantei este protejat, fiindca testoasele nu o vor rontai daca se afla in afara apei.
Crenguta de salcie- la fel, se fixeaza doar intr-un recipient perforat descris mai inainte, si va inradacina rapid. In plus, pe langa consumul de nutrienti, va mai limita algele si prin niste substante pe care le elimina in apa.
Dupa sezon, poti planta salcia si anul urmator sa iei alte crengute, sau o poti lasa acolo, sa-si continue treaba ca un mic copacel.
Ia folie mai groasa, chiar daca e mai scumpa.

Poti lua si pereche, si mai multe testoase, dar sa nu aglomerezi prea multe, mai ales masculi. Se bat, ca si cei de Emys. O cafteala pentru dominatie face parte din comportamentul normal, dar nu mai e normal sa ai 5 dementi in spume pe 2-3 metri patrati de iaz... Doi e suficient, sa cauti sa fie de talie similara; poti gasi de adoptat o gramada.

Sanatate!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

de ane » 27 Aug 2011, 11:44

de mancare ii pot da si omida paroasa a dudului sau omida defoliatoare?
Imagine
Ultima oară modificat de ane pe 29 Aug 2011, 14:38, modificat de 2 ori în total.
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 3 vizitatori