Specie broasca testoasa/posibile probleme

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Specie broasca testoasa/posibile probleme

de Maria M. » 29 Aug 2024, 17:01

Bună seara!Sunt noua pe forum(dar si in acest domeniu). Am cumparat de la animax o broasca testoasa acum o luna. Perechea ei a murit in urma cu 3 sapt ,era bolnava de cand am luat-o ,se vedea si in petshop,dar vanzatoarele mi-au cam "varat-o pe gat" asa ca am luat-o si pe aceea. Acolo vanzatoarele nu ii stiau nici varsta,nici sexul ori specia...pe placuta din fata acvariului scria"broasca testoasa"fara sa scrie specia. Eu cred ca este mascul avand in vedere marimea cozii comparativ cu a celeilalte,dar fiind pui e greu sa imi dau seama. Stiti ce specie este? Eu ma gandesc la Peninsular Cooter,din cate am citit,dar as vrea sa stiu sigur specia si sexul,ca vreau sa ii iau din nou partener/a...
Nu stiu daca chiar este o problema prea grava,dar cand isi scoate capul din apa,si in general,cand e in apa si isi tine capul ridicat are o gusa destul de mare. In rest nu pare sa aiba gusa sau alte probleme. Adica atunci cand isi scoate capul si il intoarce sau cand este pe insula nu are gusa(uneori si-o umfla si și-o dezumfla, dar asta de cand a murit cealalta broasca,desi cam de atunci i-am observat si gusa,aproximativ).Voi incerca sa atasez si niste poze,dar nu ma prea descurc cu asta...Imi pare rau,dar am facut poze destul de neclare.
Testos juvenil
Testos juvenil

Re: Specie broasca testoasa/posibile probleme

de Maria M. » 29 Aug 2024, 17:27

https://imgur.com/a/1qtvXvj

Astea sunt imaginile(in unele are gusa in altele nu,sper ca se vede destul de bine).

Am un acvariu de 30 l,e umplut cu vreo 20l de apa declorinata,am doar un bec(neon) deasupra acvariului,am filtru intern. Temperatura este de 26-28°C de fel. De la 9:00 o pun la fereastra deschisa intr-un acvariu mai micut(incat soarele sa bata deasupra lui) si o las pana la 11:00 . O hranesc la 11:00 cu gamari(vreo 3-4 buc) si la 21:00 cu bucatele de inima de vita liofilizata sau palete vegetale. Ocazional ii dau frunze de salata rupte in bucatele foarte mici sau bucatele de pepene rosu/mar. El are vreo 6 cm lungime. Ii spal carapacea cu periuta odata la 3-6 zile. Uneori mai scoate bule de aer pe gura,dar (probabil) pt ca inghite bulele de aer facute de filtru...
El este foarte mancacios,mananca chiar si tabletele pe care le pun pt cei doi sanitari cu care locuieste,o data a mancat chiar si putin dintr-o palnta(egeria najas) vreo 6 cm,dar a fost bine. El mananca si este foarte activ(tot timpul"sapa" pietrisul si vrea sa" evadeze" din acvariu. Momentan pastrez acvariul acestea deoarece il aveam deja achizitionat,dar as vrea ca in cateva luni sa trec la ceva cu dimensiuni mai mari.
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 29 Aug 2024, 20:26

Buna seara, da, pare Pseudemys concinna.

La varste asa mici nu se poate determina sexul. Abia pe la 2-3 ani apar semnele sexuale secundare: viewtopic.php?t=2

La habitat, trebuie facute niste modificari urgente, mai ales ca e in eprioada de crestere accelerata si extrem de sensibila la varsta asta: neon UVB (recomand Arcadia Desert sau Euro Range) + bec pentru hotspot (ideal tot ceva de la Arcadia). Temperatura sub hotspot ar fi bine sa fie undeva la 30-35 de grade.
Trebuie obligatoriu si incalzitor cu protectie, mai ales ca vine iarna si nu este o specie care in mod natural sa hiberneze sau sa tolereze bine frigul, chiar daca are capacitatea de a se adapta (vedeti testoasele de genul eliberate ilegal de catre idioti in parcuri). Recomand de la Eheim seria THERMOCONTROL E.
Spatiul uscat e foarte mic si ar trebui sa existe o zona pe care sa bata hotspotul, dar si o zona mai racoroasa pentru termoreglare.

Faptul ca bate soarele pe ea 2 ore/zi nu reprezinta o inlocuire pentru becul/neonul cu radiatie UVB. Sticla, inclusiv cea de la geam, opreste aproape toata radiatia UVB, deci e complet inutil. Daca nu sta afara, trebuie inlocuita radiatia.

Hrana nu se va doza si trebuie hranita pe saturate. In primul an ideal zilnic. Apoi la 2-3 zile.

Acvariile nu sunt cea mai buna solutie. Sunt fragile, greu de intretinut si adesea nu au dimensiunile corespunzatoare. E nevoie de suprafata mare de apa, iar acvariile nu ofera lungime si latime mari, doar pe o latura adesea. Testoasele nu sunt pesti si e nevoie sa le asiguram un acvaterariu. Sunt alte solutii mult mai practice si estetice. De asemenea, sticla reprezinta un factor de stres si va incerca permanent sa treaca de ea.

Singurul acvariu amenajat corespunzator pe care l-am vazut pentru testoase este acesta: https://youtu.be/sQDepqFLpF4?si=v5Od7bKkrlCS145e
Vedeti dimensiunile. Iar asta e pentru o specie mica (Sternotherus). Testoasa dumneavoastra o sa treaca de 30cm lungime carapace si 3kg.

In viitorul apropiat va trebui inlocuti totul (in decurs de maxim 3 luni, daca se dezvolta normal). Nu are sens sa investiti aiurea in echipamente pentru fiecare etapa a vietii si va recomand sa investiti direct in habitatul final, ca si cand ar fi adult. Chiar daca investitita initiala e mare, costurile per total sunt mult mai mici.

E nevoie obligatoriu de filtru extern puternic pentru a elimina complet mirosurile si mizeria (multa) care rezulta intr-un acvaterariu, ideal si cu sterilizator UVC montat pe furtunul OUT.

Va las niste linkuri utile pentru lectura.

- O lista cu cele necesare si scopul lor: http://testoase.com/forum/viewtopic.php ... hilit=afis

- Alimentatia testoaselor acvatice carnivore/omnivore: http://testoase.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=3789

- Habitatul ideal pentru interior: http://www.tortoisetrust.org/articles/smpond.html

- Un exemplu de setup: viewtopic.php?f=4&t=4135

- Habitat pentru exterior: http://testoase.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=3179

- Cateva discutii pe baza unui exemplu de setup: viewtopic.php?f=5&t=4105

- Acelasi lucru pe alt setup: http://testoase.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=3795

- Despre filtrarea apei: http://testoase.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=9

- Recomandare de filtru extern: http://testoase.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=3810

- Cabinete veterinare cu experienta pe testoase: http://testoase.com/forum/viewtopic.php ... veterinare

- Plante de acvariu: http://testoase.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=17

- Carti de specialitate: http://testoase.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=3661

- Protectie pentru incalzitor DIY: http://testoase.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=3828

O sa pun si un ghid in curand pe canalul meu de youtube cu privire la construirea unui iaz mic suspendat pentru apartament, un fel de habitat ideal: https://www.youtube.com/@oieru

Testoasele sunt animale solitare, nu e nevoie de partener/pereche. Daca aveti ghinionul sa achizitionati 2 masculi, se vor bate inevitabil pentru teritoriu si vor trebui separati pentru a evita accidente grave.
Daca totusi va hotarati la inca un exemplar, va propun sa adoptati: https://m.facebook.com/groups/tarc08
Testos Moderator
Testos Moderator

de Maria M. » 30 Aug 2024, 07:16

Buna dimineata! Stiu ca trebuie luat incalzitor,dar nu m-am grabit pt. ca pana ieri a fost canicula in oras(30-45°C) din aprilie a tinut-o tot asa....asa ca am zis ca iau la toamna ,in septembrie cand imi intra banii de bursa si cei de la consiliu,ca acum vara am bagat bani in celelalte patru acvarii si nu am apucat sa cumpar "pe indelete". Eu am 12 ani si ma ocup singura de asta,mama nu se prea ocupa,pt ca nu stie(dar eu citesc aproape toate site-urile posibile despre asta,citesc luni bune inainte a imi achizitionez vreun animal),iar cu banii ma descurc mai bine din septembrie. Eu am citit si am auzit in multe locuri ca ar fi o solutie...ok...asta cu pusul ca sa o bata soarele la geam, dar am zis ca asta pana imi cumpar si lampa uv,dar eu cand o pun la geam o pun cu geamul si plasa deschisa,pe calorifer(fix sub geam),pt ca citisem despre radiatii si sticla si mi-au spus si cei de la animax(cand i-am intrebat). M-am gandit ca primul an o tin in casa (daca nu se face prea mare,fiindca nu stiam ce specie e) ,si oricum aveam acvariul cumparat asa ca am zis sa il folosesc momentan ca este mica testoasa(6,5×4 cm.) ,iar apoi,in magazin spuneau ca creste intre 10-15 cm. maxim si am zis ca un an traieste bine aici ,apoi ii schimb acvariul. Optiunea cu acvariul este una dintre cele mai acceptabile in giurgiu,avand in vedere ce recomanda cei de la magazin si ca au numai acvaterarii de plastic cu nici cinci cm inaltime,cu un palmier de plastic deasupra pe insula,ori vreo alta chestieun puc mai lunga/lata... pana acum nu m-am gandit sa ii fac ceva eu(cu tata). Eu am optat pt acvariu avand deja experienta cu acvariile si fiind una dintre cele mai convenabile optiuni din oras. Si despre hranitul pana se satura...azi l-am hranit asa si a mamcat 65 de gamari cu dimensiuni intre 2mm si 1 cm la prima masa,sa il hranesc tot pana se satura,deoarece as spune ca il suprahranesc. Cel mai mult a mancat (panaa azi) in anumite zile cand se agita in coltul cu mamcarea(asa face cand ii e foame) si atunci a mancat intr-o zi max 20... Deci sa continui cu hranitul pana se satura?
Testos juvenil
Testos juvenil

de Maria M. » 31 Aug 2024, 11:12

Azi a inceput sa plutesca intr-o parte din ce vad,dar nu da alte semne de boala in afara de gusa. Este activa ,nu face bule sau secretii si mananca ffffffoarte bine si mult. Poate ca a fost lovita,deoarece noste copii de 3-5 ani au fost la ea pe ascuns si nu i-am vazut... dar apoi i-am gasit cand ii dadeau cu carioci in carapace si cand o tineau in mana,credeti ca ar putea fi de la asta? Sau de la parfum(ca s-a parfumat fratele in camera zilele trecute cu destul de mult parfum si mirosea puternic...),stiti de la ce este?... momentan nu am cum sa ajung la bucuresti la veterinar asa ca tb sa o tratez acasa... credeti ca aerosolii ar ajuta cu ceva? Asa am citit aici pe forum...
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 01 Sep 2024, 20:35

Momentan as tine-o sub observatie. Daca respira pe gura si are secretii la nas/gura (muci), va trebui veterinar pentru ca e nevoie si de tratament antibiotic injectabil. E important sa aiba hotspot, o temperatura a apei undeva pe la 27 de grade si suficient UVB, mai ales in perioada aceasta cat e foarte sensibila.

Hranitul pe saturate, nu dozam mancarea. Si e important sa variem mancarea si sa oferim un aliment de baza complet, proapsat si cu valoare nutritiva buna, precum sprotul. Recomand cu caldura ca mancarea de pet-shop sa ramana doar pentru diversificarea meniului. Nu e extrem de nutritiva si nici nu are tot ce ii trebuie.

Cutiile pentru rozatoare, mai ales cele mari pentru iepuri sunt o solutie mult mai practica de amenajare a unui acvaterariu. In link-urile de mai sus sunt cateva idei practice de amenajare. Sunt mult mai ieftine decat acvariile, mai usor de amenajat, curatat si intretinut.
Testos Moderator
Testos Moderator

de Maria M. » 01 Sep 2024, 21:00

Oare ajuta aerosolii cu Gentamicina?
Ieri am dat comanda cu becuri cu uv si cu infrarosii,ba chiar si o piatra "incalzitor". Momentan ,fiind mica am crezut ca nu pot sa ii dau pesti asa mari. Pana acum o hranisem cu gamari ,tablete,artemii si inima de vita (si rar legume,fructe). Acum nu o mai pot observa pe broscuta pt ca o bag in beci ,deoarece fata aceea zgarma in acvarii mi-a omorat pesti si din doua in doua min o gasesc cu testoasa in mana sau cine stie cum ,dar tot la testoasa...asa ca vreo 4 zile voi sta doar cateva minute cu testoasa,ca daca o tin aici cred ca ajunge si cu oase rupte... alta optiune nu am...o pun in acvariu din acela de plastic cu apa de nici doua degete si cu insula de plastic minuscala,ca tot cred ca ii va fi mai bine...
Deci,aerosolii i-ar face bine? Momentan am doar pt 3 sedinte
Testos juvenil
Testos juvenil

de Maria M. » 02 Sep 2024, 14:04

Acum ca am mutat-o am vazut ca are diaree. Inainte nu avea,iar in ultima saptamana nu i-am mai dat legume sau fructe,si nici carne nu a mancat...temperatura este undeva la 26-28 si in beci...sa fie doar de la adaptare? Cand o tin in mana sau in aer se strange in carapace si nu face nimic. Si asa sta si in acvariu,tot timpul cu capul si coada in carapace... si in ritmul asta...pana maine-poimaine da coltul...
Testos juvenil
Testos juvenil

de Maria M. » 02 Sep 2024, 14:08

https://imgur.com/a/0TqXQ3m
Uitati cateva poze...
Testos juvenil
Testos juvenil

de Maria M. » 02 Sep 2024, 14:26

Acum ii tin mancarea la gura si nu o vrea,iar inainte imi musca si degetul ca a il hranesc...azi nu prea vrea sa manance si nu stiu daca e de la boala sau de la adaptare... averi idee de ce se balangane ca in videoclipul urmator?
Testos juvenil
Testos juvenil

de Maria M. » 02 Sep 2024, 14:35

Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 02 Sep 2024, 20:52

Nu recomand aerosoli daca nu sunt secretii la nas/gura.

Are lumina in beci? Ca daca sta tot pe intuneric, e normal sa fie asa. Plus ca e stresata ina cel recipient pentru ca nu are nici un loc de ascuns. Mai bine o cutie mare, cu alta mai mica inauntru, cu un podet de lemn pe post de acces la apa si ceva ascunzisuri, chiar si din cutii de carton facute.
Sigur sunt 26 de grade in pivnita? Ca imi vine greu a crede asta. Mai ales seara. Eu am 15 grade in pivnita.

Piatra incalzita nu e ok pentru nici o reptila. Adesea fac arsuri din cauza lor, mai ales ca reptilele sunt ciudate cu perceperea durerii. Ele sunt obisnuite sa primeasca caldura de sus, nu de dedesubt.

Pe becuri/neoane de caldura si UVB chiar recomand sa mergi pe brand-ul Arcadia; sunt cele mai bune din Europa (de obicei pe amazon.de gasesti preturi mai ok decat la noi, cu destul de mare diferenta). Solar Raptor e alta varianta buna.
Testos Moderator
Testos Moderator

de Maria M. » 03 Sep 2024, 08:34

Are lumina,iar 26 de grade seara sunt minim uneori are chiar 30°C. Aici a inceput din nou canicula,iar beciul este sub bucatarie,unde se gateste intens,are bec la 40cm deasupra acvariului aprins.....17/24. Azivor pleca pt doua zile copiii aceia,aaa ca o mut inapoi in cel mare si intre timp voi face cum spuneti dvs (cu cutiile). Ma gandeam sa o setez pe la 28C pe piatra avand in vedere ca de sus va avea mai mult,dar poate o returnez,daca nu ii face bine si oricum "m-a falit"... Becuri de pe amazon am luat de la Arcadia,totusim luat si niste rezerve mai ieftine,in caz ca se strica acestea.
Va anunt daca se schimba ceva cand o mut,dar momentan astept sa plece...
Testos juvenil
Testos juvenil

de Maria M. » 03 Sep 2024, 11:55

Am mutat-o ,acum e bine,dar tot pluteste intr-o parte...
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 09 Sep 2024, 18:26

Daca i se reduce pofta de mancare, prezinta secretii la nas si devine mai apatica, daca respira pe gura sau sta mult mai mult decat in mod obisnuit pe uscat, e de mers la veterinar de exotice cu ea.
Testos Moderator
Testos Moderator