Testoasa constipata(?)

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Testoasa constipata(?)

de Jeanine Cruceru » 08 Mar 2016, 18:01

Buna ziua! Am si eu o mica problema. Mai exact, un mic"problem", testosul meu cu burtica galbena de aproape 4 luni. Am remarcat ca de doua zile nu a mai defecat, ceea ce ma nelinisteste putin dat fiind ca mananca in fiecare zi. Are zile in care ii dau doar paleti, insa de obicei ii dau fie salata, fie fructe, mai rar viermisori. Astazi(a doua zi de cand am observat constipatia) i-am dat doar fructe in speranta ca asta l-ar ajuta. M-ar ajuta sa aud un sfat si as vrea sa stiu cam cand ar trebui sa ma ingrijorez destul incat sa il duc la un consult veterinar? Am citit ca i-ar putea face o radigrafie,insa ma gandesc ca radiatiile nu i-ar face prea bine fiind atat de micut. Multumesc anticipat!
 
Mesaje: 2
Membru din: 08 Mar 2016, 17:48

Re: Testoasa constipata(?)

de Sheppard » 08 Mar 2016, 22:35

Salutare, ar fi utile niste poze pentru identificarea speciei inainte de toate.

2 zile fara scaun nu e constipatie. Nici macar la om si categoric nu la testoase. Deci nu te ingrijora. Poate nu ai vazut cand a facut scaun si s-a imprastiat prin apa. Exista si varianta asta. Probleme trebuie sa iti faci daca devine letargica si isi pierde pofta de mancare.

Ce varsta are testoasa? Din descrierea "cu burta galbena" banuiesc ca e vorba de un individ din genul Trachemys. Trachemys sunt carivore si in natura devin in proportie de 70% vegetariene la maturitate. Repet, in natura. In captivitate se poate mentine linistit dieta carnivora cu sprot, carne de vita, pui, rame, melci, larve etc. E destul de dificil sa ii asiguri dieta vegetariana. Aceasta consta in plante acvatice naturale si nu in fructe. Fructele ar trebui date doar ocazional, in cantitate mica, ca desert si nu toate. Bananele spre exemplu se evita complet.
Daca testoasa e mica e cam de evitat. Se paote pune salata, spanac si se recomanda plantele acvatice: viewtopic.php?f=4&t=17

Iar pentru digestie buna, conteaza evident si condititiile asigurate, mai ales becul Reptiglo 5.0/Reptile UVB 100 si becul pentru incalzit, in combinatie cu locul uscat amenajat.

Eu recomand trecerea pe alimentatie cu valoare biologica mai mare, hrana proaspata, precum sprotul, hrana vie, precum greieri, rame, carne de vita si pui cruda etc. E mult mai ieftin si sanatos decat hrana de pet-shop.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Testoasa constipata(?)

de Jeanine Cruceru » 16 Mar 2016, 19:37

Multumesc mult pentru ajutor! Am vazut la curatarea acvariului ca problema e rezolvata. Nu sunt sigura cat are testosul, eu il am de aproximativ 3 luni, primit cadou asa ca nu am putut intreba la pet shop. Astazi curatandu-l am observat ca are carapacea un pic moale in zona capului si a coditei si nu sunt sigura daca este ceva normal sau se datoreaza lipsei acelei lampi cu UVB de care nu am reusit sa fac inca rost si de care, vorbind cu o alta detinatoare de testoase, am auzit ca nu ar fi absolut necesara. Multumesc din nou pentru ajutor!

P. S.: Am atasat poze cu micul inculpat
 
Mesaje: 2
Membru din: 08 Mar 2016, 17:48

Re: Testoasa constipata(?)

de Sheppard » 17 Mar 2016, 14:50

Are vreo 4-6 luni testoasa. E Trachemys scripta scripta - testoasa cu tample galbene.

In primii ani este normal sa fie carapacea mai moale, datorita ritmului de crestere accelerat. Daca ar fi complet rigida si fixa la pui si juvenili, nu ar putea sa isi mareasca dimensiunile si sa acomodeze organismul in dezvoltare. E asemanator fontanelelor de la cap la copii - raman moi o perioada pentru a face posibila acomodarea creierului de catre craniu.

Becul Reptile UVB 100 sau neonul Reptiglo 5.0 sunt EXTREM de importante si necesare in mod obligatoriu. Asta la testoasele crescute in casa. Lumina lor imita lumina si radiatia solara si emit raze UV-B in cantitatea necesara reptilelor din medii cu clima temperata (deci bun si pentru specia ta de testoasa). Razele astea UV-B sunt foarte importante. Ca la oameni, stimuleaza producerea de vitamina D, intervin in digestie, metabolismul fosfocalcic, si mentin pielea sanatoasa. De asemenea, faciliteaza dezvoltarea simetrica si armonioasa a carapacei si a scheletului in general. Fara radiatia asta apar malformatii, diformitati si o gama variata de boli. Garantat, 100%!
E necesar la testoasele in casa pentru ca radiatia UV e oprita de sticla, deci degeaba sta acvaterariul langa geam. Iar becurile si neoanele obisnuite nu emit aceasta radiatie. Sper ca am fost destul de convingator.

Pe langa necesarul testoasei, becul/neonul asta acopera si necesarul plantelor acvatice naturale.

Mai multe informatii tehnice despre produsele potrivite aici:
- http://www.exo-terra.com/en/products/reptile_uvb100.php
- http://www.exo-terra.com/en/products/tu ... b_bulb.php
- http://www.exo-terra.com/en/products/li ... _bulbs.php - la neoane repet, trebuie Reptiglo 5.0 (2.0 e prea slab, destinat amfibienilor, mediilor forestiere, iar 10.0 prea puternic, destinat speciilor din medii aride, desertice)

Becurile/neoanele se inlocuiesc cam la 1 an pentru ca le scade emisia de radiatii foarte mult dupa aceasta perioada si devin ineficiente.

Daca te mai intalnesti cu persoana cu care ai discutat, recomanda-i te rog si ei forumul sa se mai documenteze. Informarea e esentiala pentru ca testoasa sa aiba o viata lunga, dar mai important, o calitate a vietii buna.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori