Intrebari frecvente legate de intretinerea testoasei de apa

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Intrebari frecvente legate de intretinerea testoasei de apa

de diego » 24 Noi 2014, 19:16

1. Cam cat costa un acvaterariu pentru o testoasa de apa?
R. Pretul variaza in functie de capacitatea lui. Un acvariu de 100 l in Hornbach (Bucuresti sau Brasov) costa aproximativ 150 +/- ron. Daca nu dispui de acesti bani poti incerca varianta acvariului home-made. De asemenea mai exista si varianta la comanda sau la mana a doua (pe site-uri cu anunturi ca Okazii sau OLX).

2. Ce incalzitor le trebuie si cat costa?
R. Depinde de marimea acvaterariului. Minim 100W la un acvariu de 100 l si obligatoriu sa fie dotat cu termostat.
Imagine

3a. Ce filtru trebuie si cat ar costa?
R. Filtru extern de preferat. Majoritatea crescatorilor opteaza pentru Eihem, Fluval(105/205/305) sau Tetratec (700-1200). Intre 320-450 ron unul nou si 150-250 unul second hand. Pentru un cost mult mai mic se poate construi un filtru extern home-made.
Imagine

3b. Am luat filtru extern dar se pare ca nu-si face treaba, apa este tulbure si/sau are un aspect laptos.
R. Filtrul tau inca nu s-a ciclat deci va trebui sa mai astepti cateva zile sau chiar 2-3 saptamani pana cand vei vedea primele rezultate. Tot ce trebuie sa faci este sa schimbi apa regulat, cam de doua ori pe saptamana, daca poti 50% din cantitatea totala, iar in paralel te poti interesa si de ceva bacterii/solutii pentru cilcarea filtrelor, la un magazin de acvaristica.

3c. Folosesc deja un filtru extern, apa este limpede dar cu o tenta galbuie.
R. Cred ca e timpul sa schimbi carbunii activi, este recomandat ca acestia sa fie schimbati macar o data la 3 luni.

4. Cam de cata apa au nevoie testoasele in acvariu?
R. Cu cat mai multa cu atat mai bine dar niciodata adancimea apei sa nu fie mai mica de o latime de carapace.
Imagine

5. Ce sa le mai pun in acvariu?
R. Ca si in cazul acvaristilor, exista crescatori de testoase care prefera acvariile sterile (fara substrat, plante sau alte elemente de decor) si asta pentru ca sunt mai usor de intretinut. Totusi in privinta testoaselor si a reptilelor in general, specialistii din domeniu recomanda acvaterariile dotate cu un decor care sa imite cat mai bine mediul natural din care provine specia de testoasa pe care o detineti.
Imagine
Pentru ca plantele naturale nu vor rezista intr-un acvaterariu cu testoase, se vor pune plante artificiale, se gasesc in petshopuri. In privinta substratului este recomandat ca acesta sa fie format din pietre de rau, acestea vor ajuta la tocirea ghiarelor testoaselor, cu un scop asemantor pietrelor dar si cu rol decorativ se va putea amplasata in acvariu o radacina sau un ciot sau orice alt lemn cu o forma mai interesanta. Este bine daca pe langa insula, testoasele vor avea la dispozitie si un loc unde sa se poata ascunda.

6. Cum le schimb apa?
R. Exista pompe speciale, poti scoate cu un furtun exact la fel cum se scoate benzina din rezervor sau poti pune furtunul de OUT(retur) de la filtru intr-un lighean sau galeata. Atentie! Dupa ciclarea filtrului, niciodata nu se va schimba mai mult de 30% din cantitatea totala de apa aflata in acvariu.

7. Ma gandesc si la o lampa UV, care ar fi mai buna si cat costa?
R. Neon Reptil Glo 5.0 sau bec Reptil Glo 5.0. amplasate la o distanta 30 cm inaltime fata de insula. Pretul variaza in functie de dimensiune, undeva intre 40 si 100 de lei. Pe langa bec/neon vei avea nevoie si de suportul aferent.
Imagine

8. Lampa trebuie sa fie aprinsa tot timpul?
R. Nu. Minim 4 ore, maxim 12 ore pe zi. Optional, pentru noapte poate fi instalata o lumina speciala, albastra sau rosie.
Imagine

9. Cand sa le schimb apa?
R. O data pe luna, la doua saptamani sau mai mult in functie de cum crezi. Nu prea des pentru ca si asta poate deveni un factor de stres pentru testoasele tale.

10. Abia am cumparat o broasca testoasa. De ce nu mananca?
R. Este un pic stresata si dureaza putin pana se obisnuieste cu noua locuinta (2-3 zile).

11. De ce nu iese pe insula?
R. Probabil acelasi motiv ca la punctul 10 sau nu are bec de caldura deasupra insulei.
Imagine

12. Ce le pot da de mancare?
R. In pet-shop-uri se gasesc diverse produse cum ar fi: gammarus, peste alb uscat, shrimps(creveti de balta), sticksuri, meniuri saptamanele, inima de vita liotifizata, tubifex sau mancare din supermarket: piept de pui, peste crud, inima de vita cruda.
Imagine

13. Cum aflu daca este o ea sau un el?
R. Masculii au gheare lungi la picioarele din fata si o coada mai mare comparativ cu a femelei numai ca pana la varsta de 1- 2 ani sunt cam dificil de observat aceste diferente intre cele doua sexe.
Imagine

14. Pot tine pesti cu testoase?
R. Da, poti incerca, dar nu iti garantam ca pestii vor traii prea mult in acelasi acvariu cu testoasele, probabil ca pestii ceva mai ageri vor avea sanse mai mari de supravetuire.
Pagina de Facebook a forumului Testoase.com
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 1260
Membru din: 01 Noi 2006, 20:38
Localitate: Bucuresti

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 8 vizitatori